Att komma tillbaka efter en skada

hockeyspelare_170636840

Skadefrekvensen i hockey är ganska hög och det är knappast ovanligt att spelare skadar sig under matcher men även vid träning. Att drabbas av en skada kan beroende på skadas natur och allvar vara allt från ett mindre irritationsmoment till ett slut på hockeyspelandet överhuvudtaget. Men i de fall där man skadar sig med kan komma kunna spela inom en given period, gäller det att veta hur man bäst hanterar situationen.

Skadan natur kommer ju diktera hur återhämtningen kommer att ske. Tittar vi på några av de vanligaste skadorna inom hockey hittar man väldigt många knäskador, speciellt stukningar av mediala och kapsulära ledbanden, axelskador och slutligen nack- och ryggskador. De sistnämnda är nästan alltid de farligaste skadorna och kan leda till grava och permanenta handikapp om man har otur.

Man brukar säga att den fulla återhämtningstiden, det vill säga tiden det tar innan man är tillbaka på den nivån man var innan skadan, är minst lika lång som tiden man var skadat. Om man var skadat ett halvår kan man således inte förvänta sig vara tillbaka på samma nivå förrän ett år efter skadan skedde. Under denna period är det viktigt att man tar i för mycket utan börjar på en lägre nivå för att inte belasta kroppen för hårt.

Det är relativt vanligt att folk använder sig av olika behandlingsformer både under tiden de är skadad och när de arbetar för att ta sig tillbaka till sin tidigare nivå igen. Men utbudet kan naturligtvis bero på var man bor. Det finns till exempel större möjligheter för detta i städer som Stockholm än på många andra håll i landet.

Rehabilitering är naturligtvis ett viktigt steg, men man kan även börja tänka på hur man förebygger skador i framtiden. Något som ofta tas upp i dessa fall är de positiva effekterna av styrketräning för just detta.